Hvorfor bruker tegneseriefigurer hansker?

Som småbarnsmamma har jeg sett MYE tegnefilmer og lest mye Donald Duck & Co for barna mine. Som hanskenerd har jeg selvsagt lagt merke til at veldig mange av figurene bruker hvite hansker. Bare se på Mikke Mus, Langbein, Snurre Sprett og B-Gjengen ”“ de bruker hansker alle sammen! Er ikke det litt rart?

Vel, akkurat når det gjelder B-Gjengen så kan det jo hende at hanskebruken har noe med deres yrkesvalg å gjøre, men hvorfor bruker de andre hansker? Det tenkte jeg at jeg måtte finne ut av. I selvbiografien sin, The Disney Version, skriver Walt Disney at når de skapte Mikke Mus ville de ikke at han skulle ha «musehender» ettersom de ville ta han skulle være mer menneskelig, så derfor tegnet de hansker på ham.

Mikke og Minni @dennisakino11 via Twenty20

Jeg mistenker at gode Walt ikke er helt ærlig der. Det tegneseriehistorikere påpeker er to ting. For det første er det enklere å tegne hender med hansker enn hansker uten hender. Tenk på alle leddene og senene og rynkene i en hånd.

Jeg kan se at det er enklere å tegne hender med hansker enn uten. Da tegnefilmene først dukket opp, ble de alle tegnet for hånd, så det er forståelig at de ville kutte noen hjørner her og der.

Dessuten var de første tegnefilmene på 1920- og 1930-tallet alle i svart-hvitt, og Mikkes svarte hender ga veldig dårlig kontrast og gjorde det vanskelig å se hva han gjorde med hendene. En knyttet neve så bare ut som en klump. Med hvite hansker på, ble kontrasten bedre og figurene fikk mer liv.

Mikke og Walt Disney-statue @ethomander via Twenty20

Selv om både tegneprosessen og kontrasten ble bedre med årene, hadde figurenes utseende satt seg så de har fortsatt hansker på. Det ville vært ganske rart å se Langbein uten hansker nå synes jeg.

Tegneseriefiguerer har altså hansker for å spare tid og bedre kontrasten ”“ selv velger jeg hansker for å holde fingrene varme og se godt ut. Vi har også hvite skinnhansker i butikken til dame og herre, som meg bekjent ikke brukes av tegneseriefigurer, men til uniform og bruk i losjen.

Men ”“ har du lagt merke til at Donald, Daffy Duck og de fleste animerte fugler ikke bruker hansker? Jeg har ikke klart å finne ut hvorfor det er sånn. Det er ganske enkelt et mysterium.

 • Turid Thjømøe

  Jeg glemte å si i min kommentar at innpakningen var jo så flott i seg selv ! Det skal være en opplevelse å kjøpe fine ting, og det var det virkelig her.

  Svar
  • Terese Hallén-Hasaas

   Hei Turid! Så flott, tusen takk! Det var veldig koselig å høre. Hilsen Terese Hallén-Hasaas, 6. generasjon Hanske-Hallén 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *